Fietsenpagina

SAP en ERP: wat is het verschil precies?

Geplaatst op

ERP, CRM, SAP, CAM, CAD.. de wereld van bedrijfssoftware barst van de afkortingen, die op het eerste oog soms bijzonder veel op elkaar lijken. Het is daarom ook niet gek dat de verschillen tussen deze termen niet altijd even duidelijk zijn. Daarom willen wij in dit artikel kijken naar de verschillen tussen twee zeer populaire termen: SAP en ERP. Want wat is precies het verschil tussen de twee?

 

Twee definities

Om het verschil duidelijk inzichtelijk te maken, is het belangrijk dat we eerst beginnen met de definities van beide termen. Verderop in dit artikel zullen we kijken naar het precieze verschil tussen de twee.

 

Enterprise Resource Planning (ERP)

Enterprise Resource Planning, in veel gevallen afgekort tot ERP, omschrijft één van de kerntaken van ieder bedrijf. Het is namelijk het proces van het beheren, plannen en bewaken van alle middelen en processen binnen de organisatie. Bij middelen kunnen we denken aan materialen, maar ook het personeel valt hieronder.

 

Veel bedrijven hebben allerlei verschillende processen tegelijkertijd lopen. Het is daarom onmogelijk om deze allemaal zelfstandig in de gaten te houden; het ERP-systeem is hier dan ook het perfecte antwoord op. Het softwaresysteem brengt namelijk alle processen digitaal in kaart en brengt deze samen binnen een centrale database. En beter zicht op de eigen processen betekent iets cruciaals: het helpt bedrijven namelijk inzien waarin ze kunnen verbeteren en wat ze precies kunnen optimaliseren.

 

SAP

De markt voor ERP-oplossingen is zowel groot in omvang, als diversiteit. Bedrijven die dus op zoek zijn naar een geschikt systeem, hebben meer dan genoeg keuzemogelijkheid. Er bestaan namelijk oplossingen voor zowel grote, als kleine bedrijven. SAP SE is een van origine Duitse softwareleverancier, maar helpt tegenwoordig klanten verspreid over de hele wereld. Het bedrijf levert verschillende softwareoplossingen, maar het SAP S/4HANA is één van de bekendste systemen ter wereld.

 

Toch levert de Duitse softwaregigant niet alleen software voor Enterprise Resource Planning. Het verkoopt namelijk ook oplossingen voor Supply Chain Management (SCM), Human Resource Management (HRM) en Customer Relationship Management (CRM). Idealiter maken deze systemen uiteraard onderdeel uit van het overkoepelende ERP-systeem.

 

Het verschil tussen ERP en SAP

Het antwoord op de grote vraag van dit artikel is daarom eigenlijk relatief simpel: het verschil tussen ERP en SAP is dat de laatstgenoemde ERP-software produceert. SAP is één van de grootste namen op de ERP-markt, daarom worden de twee regelmatig in één adem genoemd. Wellicht dat de verwarring gedeeltelijk voortkomt uit het feit dat veel gebruikers van ERP-software het systeem in hun alledaagse gebruik SAP noemen.

 

Bent u benieuwd welke leverancier u eventueel kan helpen met de implementatie van een ERP-systeem? Klik dan hier en vul het formulier op onze leverancier-onafhankelijke vergelijkingspagina in, en dan brengen wij u in contact met geïnteresseerde softwareleveranciers!

Gerelateerde berichten

Over ons

We zijn een informatieve pagina waar je tal van leuke blogs op kunt lezen.

Contactgegevens

Via info @ fietsenpagina.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden